Spring naar hoofd-inhoud

Walvis gespot bij Texel

"Hij had een platte kop en was zo’n 9 meter lang," vertelde zeiler Paul Brinkhof. Samen met zijn vrouw en kinderen voer hij van Oudeschild naar Vlieland toen hij in het Eierlandse Gat vreemde woelingen in het water zag. Niet veel later kwam een kop boven gevolgd door een rug. Ze belden Ecomare met hun verhaal.

Internet helpt bij identificatie
Je moet een kenner zijn om van een walvis op zee meteen te kunnen zien wat voor soort het is. Maar internet bood uitkomst. Samen met conservator Arthur Oosterbaan keken de ooggetuigen op de website walvisstrandingen.nl. Naar aanleiding van de zoekplaten die daarop te vinden zijn, waren ze er van overtuigd dat ze echt een bultrug hadden gezien.

Texel bultrug-eiland
Al enkele jaren achter elkaar worden er bultruggen gezien in de buurt van Texel. In juni 2011 zwom er één een paar dagen in het Marsdiep. Nog weken lang werd er daarna in de Noordzee regelmatig een bultrug gespot. In januari 2009 zwom er een voor de kust van Texel bij strandpaal 17, vlak achter Ecomare. En in mei 2007 konden mensen vanaf de zeedijk bij Den Helder genieten van een bultrug die rustig heen en weer zwom in het Marsdiep. Bultruggen zijn gewend om langs ondiepe kusten te zwemmen. Ze kunnen zich dus prima redden in de Noordzee en langs onze kusten.

Artikel op website Ecomare