Spring naar hoofd-inhoud

Wallage: Noorden loopt honderden miljoenen uit waddengas mis

GRONINGEN

Het Noorden moet zo snel mogelijk met het kabinet gaan onderhandelen over de extra opbrengsten uit het waddengas. Dat

heeft burgemeester J. Wallage van Groningen donderdag gezegd.

 

De colleges van Provinciale Staten van Groningen, Friesland en Drenthe hebben tot nu toe te lang gediscussieerd over de voors- en tegens van de extra aardgaswinning, waartoe het kabinet twee weken geleden besloot. Maar daardoor loopt het Noorden volgens Wallage mogelijk honderden miljoenen euro's mis.

 

De Groningse burgemeester zegt zelf in principe tegenstander van boringen in de Waddenzee te zijn. Maar nu het kabinet die extra gaswinning wil doorzetten moet het Noorden zo snel mogelijk de onderhandelingen openen in plaats van te blijven discussieren. Wallage stelt voor commissaris van de koningin in Groningen, H. Alders, namens de drie noordelijke provincies hiervoor naar Den Haag te sturen.

 

Bij de vaststelling van het nieuwe waddenbeleid heeft het kabinet de financiele steun voor de economische ontwikkeling van de drie noordelijke provincies nadrukkelijk losgekoppend van de gasbaten. Via een Waddenfonds van 500 miljoen euro wil Den Haag de komende twintig jaar investeren in natuur- en economische ontwikkeling van het noorden.

 

Volgens de PvdA-fractie in de Groningse Provinciale Staten gaat Wallage in zijn kritiek voorbij aan het feit dat de Tweede Kamer nog aan het woord moet komen over het toekomstige waddenbeleid. In de ogen van de grootste statenfractie van Groningen is daardoor nog lang niet zeker dat de extra gaswinning doorgaat. Ook bestaat de kans dat de Europese Commissie hier nog een stokje voor steekt, omdat boringen in strijd kunnen zijn met de Europese richtlijnen voor natuurbescherming, zegt fractievoorzitter W. Moorlach. Hij vindt het "onkies" dat Wallage de boringen naar gas koppelt aan de steun voor het Noorden. Steun voor zwakkere regio's is een heel andere kwestie dan boringen naar waddengas. Die zaken moet je gescheiden houden, aldus de PvdA.