Spring naar hoofd-inhoud

Waddenfonds subsidieert nieuwe projecten

Opnieuw zijn subsidies toegekend door het Waddenfonds. Dat heeft het Dagelijks Bestuur van het Waddenfonds besloten. Het betreft drie projecten. Vijf projecten zijn aangehouden voor nader overleg. In totaal wordt een bedrag van 1,6 miljoen Euro uitgekeerd. Het totale investeringsbedrag is 5,1 miljoen Euro.

Het project duurzame mobiliteit op de Wadden is een van de projecten. De aanvrager gaat met dit project experimenteren met drie verschillende elektrische deelautosystemen. Op Texel gaat het om drie elektrische auto’s. Particulieren kunnen deze via het platform MyWheels huren. Op Terschelling gaat het om zeven elektrische auto’s. Deze zijn te huur voor toeristen. Op die manier laten zij mogelijk hun auto vaker dan nu aan de wal staan. Een derde experiment vindt plaats in Lauwersoog. Hier kunnen inwoners van Schiermonnikoog een elektrische auto gebruiken als zij op het vasteland een auto nodig hebben. Het project past bij het duurzame imago dat de Waddeneilanden nastreven. Daarnaast is het verduurzamen van vervoer een speerpunt van het programma Duurzame Waddeneilanden ‘Op weg naar een energieke toekomst in 2020’. Dit is een programma van de gezamenlijke Waddeneilanden. Deze samenwerking sluit goed aan bij het gewenste vormen van coalities zoals beoogd door het Waddenfonds. Het project geeft een duurzame en kwalitatieve impuls aan de ecologie en economie van het Waddengebied. Zo past het naadloos binnen de doelen van het Waddenfonds.

Voorzitter van het Dagelijks Bestuur Tineke Schokker: “We zijn keihard aan het werk. We zoeken de weg naar programmatisch werken en het vormen van coalities van partijen. Dat is gelukt met het project duurzame mobiliteit. Met de pioniersprogramma’s doen we veel ervaring op. Die ervaring gaan we straks gebruiken als input voor het nieuwe uitvoeringsprogramma van het Waddenfonds.”

De andere projecten die zijn toegekend zijn Terschellinger logeer- en vakantiehuis voor zorgtoerisme en Loodsen door het Landschap op Texel.

Bijlage met informatie over de toegekende projecten (pdf, 136 kb)

Meer informatie over het Waddenfonds