Spring naar hoofd-inhoud

Waddenfonds: gemangeld door regels

Natuurorganisaties klagen over regels en randvoorwaarden

Natuurorganisaties vinden dat de ambitie van het Waddenfonds voor investeringen in de natuur onmogelijk wordt gemaakt door regeltjes en randvoorwaarden. Dat zegt programmamanager Wadden Michiel Firet van Staatsbosbeheer dinsdag.

Uit het Waddenfonds komt twintig jaar lang jaarlijks 33 miljoen euro vrij voor investeringen in de natuur in het waddengebied. Staatsbosbeheer heeft samen met de Waddenvereniging, de Vogelbescherming, Natuurmonumenten, de drie provinciale landschapsorganisaties in Noord- Holland, Friesland en Groningen en de Stichting Wad 35 plannen bij het Waddenfonds ingediend. Een groot deel daarvan is afgewezen. "We worden gemangeld door regels en spelregels, waar is de ambitie om er iets moois van te maken?', vraagt Firet zich af.

De natuurorganisaties wilden onder meer een bordspel en een soort Hyves voor waddenbezoekers maken. Het ministerie van VROM stelt de teleurstelling van de natuurorganisaties te begrijpen. "Maar de weg naar de bestuursrechter staat altijd open of ze kunnen het volgend jaar opnieuw proberen', aldus een zegsman van VROM. Volgens de woordvoerder van het ministerie is het beschikbare budget van 33 miljoen zeven keer overtekend. (ANP)