Spring naar hoofd-inhoud

Waddeneilanden zijn veel minder in trek

LEEUWARDEN - De Friese Waddeneilanden trekken steeds minder bezoekers. De afgelopen vier jaar nam het aantal toeristen gestaag af. Op Schiermonnikoog is de daling met 24.000 gasten ten opzichte van 2002 het grootst. Daar kwamen vooral minder dagjesmensen.

Dit blijkt uit cijfers van rederijen Doeksen en Wagenborg. Ameland, Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog trokken de eerste 8,5 maanden van dit jaar bijna 62.000 minder bezoekers dan in dezelfde periode vier jaar geleden. Het jaar 2003 vormde een uitzondering. Dankzij een goede zomer nam het aantal eilandgasten in dat jaar juist toe, behalve op Terschelling.

Directeuren van de VVV's op de eilanden wijten de daling aan de relatief slechte zomers en de economische recessie. Ook het grotere aanbod van goedkope vakanties naar het buitenland, de 'late' zomervakanties, de ongunstig vallende feestdagen en de invoering van de euro spelen een rol, aldus de VVV-bazen.

 

Volgens voorzitter Pieter Smit van de Waddenfederatie is waakzaamheid geboden. ,,Als je merkt dat we heel gestaag een klein beetje achteruit boeren, moet je alert zijn. Het geeft te denken."

 

Hij pleit voor een internationale organisatie die de promotie voor de Nederlandse, Duitse en Deense waddeneilanden regelt. ,,Vooral als je reclame wilt maken in landen als Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen en Zweden, is het handig als je dat met iedereen samen doet", aldus Smit.

 

Ook is het nodig om elk eiland afzonderlijk beter te promoten, zo vinden de VVV-directeuren. Daartoe willen ze intensiever samenwerken met de gemeente en ondernemers. Op Terschelling gebeurt dat al sinds de oprichting van de stichting Marketing Promotie Terschelling. Hierdoor is meer geld beschikbaar en heeft het eiland 'een gezicht naar buiten', aldus VVV-directeur Arjen Dähne.

 

Op Ameland praten ondernemers morgenavond met de gemeente en de VVV over nieuwe promotieplannen voor het eiland. Ook op Schiermonnikoog trok de ondernemersvereniging aan de bel.

 

Op Terschelling kwamen dit jaar tussen 1 januari en 11 september bijna 22.000 minder mensen dan in diezelfde periode in 2002. Ameland kreeg tot nu toe 13.000 mensen minder dan vier jaar geleden, terwijl Vlieland het ten opzichte van 2002 met bijna 3000 mensen minder moet doen.

 

Ameland heeft met 410.000 tot nu toe de hoogste bezoekersaantallen van alle vier de eilanden. Vlieland de minste: daar kwamen tussen 1 januari en 11 september 118.704 bezoekers.