Waddeneilanden willen 38 miljoen euro vanwege schade door coronacrisis

Het samenwerkingsverband van de Waddeneilanden vraag staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken om financiële steun van 38 miljoen euro vanwege de gevolgen van de coronacrisis. Grootste argument daarvoor is dat de eilanden veel harder zijn geraakt door de crisis dan andere regio's in ons land.

Vooral het feit dat de eilanden afhankelijk zijn van toerisme brengt de leefbaarheid in gevaar, zo schrijven de eilanden in de brief. "Wij verwachten een halvering van het aantal toeristen in 2020 ten opzichte van 2019", laat burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog als voorzitter van het samenwerkingsverband weten.

Omdat veerboten nog steeds veel minder passagiers aan boord mee kunnen nemen, blijft het aantal toeristen lager dan normaal, zo verwacht het samenwerkingsverband.

Dit jaar 20 miljoen
De Waddeneilanden vragen uitstel en vrijstelling van heffingen voor getroffen bedrijven. Dit jaar moet er financiële steun van 20 miljoen euro komen.
Men is bang dat de leefbaarheid van de eilanden in gevaar komt als bedrijven in de toeristische sector failliet gaan. ""Omdat er geen alternatieve werkgelegenheid op de eilanden beschikbaar is vertrekken werkzame gezinnen dan naar de vaste wal. Voorzieningen als scholen of de zorg worden dan in hun voortbestaan bedreigd", staat in de brief naar Den Haag.

Volledig artikel op website Omrop Fyslân