Spring naar hoofd-inhoud

Waddenclub schuift op met gaswinning

Harlingen

De Waddenvereniging is niet tegen boringen in de Waddenzee. Wel moet dan wetenschappelijk bewezen worden dat gaswinning geen onherstelbare nadelige gevolgen heeft voor het Wad. In mei organiseert de Waddenvereniging op Texel het Waddenfestival, dit om in een debat met betrokken wetenschappers deze gegevens boven water te krijgen.

 

Bij de Waddenvereniging kijkt men erg uit naar de officiƫle presentatie van het rapport van de Adviesgroep Waddenzeebeleid. De adviesgroep van het inmiddels uitgelekte rapport is van mening dat er ruimte is voor de winning van Waddengas. Volgens Tameling, directeur van de Waddenvereniging is het nog maar de vraag wat er over blijft van de wetenschappelijke onderbouwing van dat advies.

 

In het debat tijdens het Waddenfestival probeert de vereniging deze wetenschappelijke gegevens boven water te krijgen. De Waddenvereniging wil o.a. weten of het ecosysteem van het Wad veerkrachtig genoeg is om de gevolgen van bodemdaling door gaswinning op te vangen. Ze willen weten of de risico's van gaswinning aanvaardbare risico's zijn.

De Waddenvereniging presenteerde eerder samen met andere natuur- en milieuorganisaties maatregelen voor het Waddengebied ter waarde van 600 miljoen euro. Volgens Tameling is dit niet bedoeld als wisselgeld voor gaswinning.