Spring naar hoofd-inhoud

Waddenactivisten willen procederen tegen gaswinning

Harlingen/Vries

Tegen de voorgenomen gaswinning onder de Waddenzee zal hoe dan ook geprocedeerd worden.

Een groep militante leden van de Waddenvereniging heeft plannen in die richting, nu het bestuur zelf afziet van een gang naar de rechter.

Zaterdag zal het bestuur van de Waddenvereniging op de jaarvergadering in Den Helder aan de leden voorleggen dat de vereniging in eerste instantie geen bezwaren zal maken tegen gaswinning.

"Als een meerderheid van de leden het daarmee eens is, splitsen wij ons af en gaan via een stichting tegen de gaswinning procederen", stelde maandag een van die militante leden, W. Jonker-ter Veld uit Vries.

Voorzitter H. van Kersen van de Waddenvereniging is eind vorige week bij Jonker- ter Veld geweest om over de onvrede onder een deel van de leden te praten.

"Dat klopt", zei directeur H. Revier van de Waddenvereniging maandag. "De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij, red.) zegt zonder schade aan de natuur gas te kunnen winnen. Dat willen wij wel zien. Als het niet schadevrij blijkt te kunnen, dan komen wij alsnog in actie", aldus Revier. De directeur zegt dat de grote politieke meerderheid in Nederland voor gas- winning de zaak gecom- pliceerd maakt. "En als we willen procederen dan kan dat pas in 2006, als de ver- gunning voor gasboringen moet worden uitgegeven."