Spring naar hoofd-inhoud

Wadden bieden toerist rust, ruimte en natuur

Op 2 en 3 november houden Denemarken, Duitsland en Nederland op Schiermonnikoog hun vierjaarlijkse conferentie over de Waddenzee.

In een reeks korte artikelen belicht Dagblad van het Noorden de belangrijkste thema's die spelen rond het wad.

Vandaag: toerisme en recreatie.

 

Toerisme vormt de belangrijkste bron van inkomsten voor het waddengebied. De Nederlandse waddeneilanden ontvangen jaarlijks meer dan 2 miljoen gasten die samen goed zijn voor 5,3 miljoen overnachtingen.

 

De meeste toeristen gaan naar Texel (800.000), gevolgd door Ameland (530.000), Terschelling (375.000), Schiermonnikoog (300.000) en Vlieland (150.000).

Texel heeft zijn hoge bezoekersaantal mede te danken aan de korte oversteek met de veerboot: het eiland is zeer geschikt voor dagtochtjes.

Het overgrote deel van de toeristen komt voor de rust, de ruimte en de natuur, zo is gebleken uit een enquête van de Waddenvereniging.

Probleem is wel, dat ze de kwetsbare omgeving makkelijk kunnen verstoren. Daarom zijn bepaalde delen van het wad afgesloten voor het publiek en verder is de Waddenzee grotendeels beschermd.

 

Ook telt de regio drie nationale parken (Duinen van Texel, Lauwersmeer en Schiermonnikoog) en verder wordt het waddengebied binnenkort wellicht aangemeld voor de Werelderfgoedlijst van de Unesco. De beslissing daarover valt volgende maand.

Veel bewoners vrezen dat zij in een reservaat komen te wonen waar niets meer mag, maar de recreatieve sector benadrukt juist dat de status van Werelderfgoed grote promotionele waarde heeft voor het toerisme.

Gasten die meer willen weten over de prachtige natuur in het waddengebied, kunnen terecht in diverse informatiecentra, zoals EcoMare op Texel, Het Bezoekerscentrum op Schiermonnikoog, het Natuurcentrum op Ameland en het Waddencentrum in Pieterburen (waar ook de zeehondencrèche van Lenie 't Hart veel voorlichting geeft).

Wadlopen is uitsluitend mogelijk onder leiding van ervaren gidsen. Op eigen houtje is deze activiteit niet alleen verboden, maar ook levensgevaarlijk.

 

In het Nieuws Waddenconferentie