Spring naar hoofd-inhoud

Vrachtschip in Eemshaven vol voertuigen uit Afghanistan

Drukte vandaag in de Eemshaven, waar vrijdagavond het eerste schip met materieel vanuit Afghanistan is aangekomen. Eerder zijn al helikopters en voertuigen door de lucht vervoerd vanuit Kandahar.

In noord-oost Groningen leverde het vrachtschip MV Belgua, 27 pantserrupsvoertuigen YPR, 11 Fennek wielvoertuigen, 4 Patria infanterievoertuigen, 1 Bushmaster, en 12 Viking-rupsvoertuigen van het Korps Mariniers af. Het schip was beladen in de haven van Fujairah, Verenigde Arabische Emiraten.

Terugkeeroperatie
De terugkeeroperatie verloopt tot op heden voorspoedig. Het terughalen van materieel en mensen is een enorme logistieke operatie die beheerst en beheerd verloopt. In mei 2011 moet al het materieel terug zijn in Nederland. De spullen gaan maandag en dinsdag vanuit noord-oost Groningen met diepladers over de weg naar Coevorden, waar al het teruggekeerde materieel dat is gebruikt in Afghanistan wordt verzameld.

Afgelopen week is besloten de voormalige Amerikaanse materieelopslagplaats in het Limburgse Eygelshoven voor een periode van 2 jaar in te zetten voor onderhoud- en reinigingswerkzaamheden aan materieel van Defensie dat terugkeert uit Afghanistan.