Spring naar hoofd-inhoud

Vlieland pakt automisbruik strenger aan

VLIELAND - Het autoluwe Vlieland heeft massaal vergunningen verstrekt voor het rijden in de voor autoverkeer afgesloten Dorpsstraat.

Van deze zogenaamde A-ontheffingen zijn er maar liefst tweehonderd uitgegeven, zo vertelde wethouder Wim Gieles gisteravond aan de gemeenteraad. De eilanders bakkeleien al jaren over het automisbruik in de Dorpsstraat.
In 2003 besloot de gemeente tot een sanering van het vergunningenbestand, omdat een groot aantal Vlielanders met een vervalste of ten onrechte verkregen ontheffing bleek rond te rijden.

De A-ontheffing is bestemd voor automobilisten die beroepsmatig in de Dorpsstraat moeten zijn. In 2003 waren dat er 128, nu zijn het er dus 200.

Gieles wil bloktijden invoeren, waarop er geen enkele auto de Dorpsstraat in mag. Hij zal niet aarzelen om de vergunning van notoire overtreders in te trekken. De raad steunt die aanpak.

PvdA'er Cees Potiek stelde voor om voortaan nog slechts één ontheffing per bedrijf te verstrekken. Hij haalde het voorbeeld aan van een verbouwing in de Dorpsstraat waarbij liefst vijf auto's met een A-ontheffing achter elkaar stonden.

Ook met de tijdelijke ontheffingen voor autorijden wordt gesjoemeld. Vlieland verstrekt deze T-ontheffing aan gehandicapte badgasten, maar ook aan bedrijven die werkzaamheden op het eiland verrichten. Potiek wil dat de politie bij de veerboot controleert.