Spring naar hoofd-inhoud

Vliegtuig boort zich in busje op Ameland

BALLUM - Op het vliegveld van Ballum op Ameland is maandagnamiddag een vliegtuig met vier parachutisten aan boord op een geparkeerd busje gebotst.

De Cessna 182 stond nog voor de hangar, toen de 65-jarige Duitse piloot de motor startte. Hij gaf echter te veel gas en het toestel schoot naar voren. De propeller sloeg volkomen stuk op het busje, aldus assistent-havenmeester Ton Ganzevoort.
De piloot wilde 's avonds rond kwart over zes vertrekken met de kleine Cessna van Airo Service Ameland, de PH-OII. Hij had daarvoor de hele dag met een zwaarder vliegtuig gevlogen, een Pilatus Porter. Nu had hij vier parachutisten aan boord, het maximumaantal passagiers. Hij startte de motor, de propeller draaide. En toen ging het mis.

De piloot gaf te veel gas. ,,En hij stond onvoldoende in de remmen'', zegt Ganzevoort. Het toestel schoot vooruit en klapte in volle vaart op het busje, dat voor de hangar geparkeerd stond. De draaiende propeller mangelde de bus over de gehele flank.

Gelukkig zaten er geen mensen in, zegt Ganzevoort. Aan boord van de Cessna kwam iedereen met de schrik vrij. Zowel de bus, eigendom van het Paracentrum Ameland, als het vliegtuig raakte flink beschadigd.

De assistent havenmeester noemt de Duitse vlieger ,,een zeer ervaren piloot'', die ook vlieginstructeur is op de Cessna. Het ongeluk is volgens de voorschriften gemeld bij de Rijksluchtvaartdienst. De luchtvaartpolitie heeft proces-verbaal opgemaakt.

Burgemeester Albert de Hoop liet zich gistermorgen ter plaatse op de hoogte stellen. ,,Het vliegtuig had mooi weg moeten rijden, een bochtje draaien en opstijgen. Maar er was een hapering. Het is een incident.'' Hij vond het opmerkelijk om te zien wat een propeller met een auto kan doen. ,,Er zaten een paar mooie sneeën in de motorkap.''