Spring naar hoofd-inhoud

Vliegbewegingen boven de Marnewaard op 14 oktober 2014

Dinsdag 14 oktober 2014 vinden vliegbewegingen plaats boven oefenterrein de Marnewaard. Het betreft 2 F-16's die deelnemen aan de internationale training, zogenaamde Fighter Weapons Instructor Training (FWIT) op Vliegbasis Leeuwarden. Daarnaast wordt een C-130 Hercules transporttoestel

(afkomstig van vliegbasis Eindhoven) ingezet ten behoeve van het droppen van parachutisten. De vliegbewegingen vinden plaats tussen 12.00 en 22.30 uur.

De FWIT is een opleiding van een half jaar, waar ervaren F-16 vliegers worden opgeleid tot Wapeninstructeur. Vijf Europese luchtmachten (Denemarken, Nederland, Belgie, Portugal en Noorwegen) doen hier aan mee met hun vliegers, instructeurs en F-16's. Deze hoogwaardige training wordt al jaren georganiseerd door het kenniscentrum van de Luchtmacht, het 323 TACTES Squadron. Na deze training weten de vliegers alles over de systemen, de wapens aan boord van de F-16 en de tactieken die hiervoor benodigd zijn. Het doel is om de Wapeninstructeurs kennis en vaardigheden te geven om deze vervolgens over te dragen op hun thuisbasis en zo de andere vliegers nog beter te maken in hun werk.

De FWIT bestaat uit vier fasen (Academics, Air-to-Air, Air-to-Surface en Mission Employment). Op dit moment zitten de cursisten in de afstudeer fase, de zogenaamde Mission Employment fase. De cursisten laten in deze fase zien dat ze alle facetten beheersen die gedurende het afgelopen half jaar

aan bod gekomen zijn. De FWIT is gestart op 22 april en duurt tot en met 24 oktober.

In het vastgestelde oefengebied vinden vliegbewegingen plaats met militaire jachtvliegtuigen op 1500 voet (500 m) met uitzondering van het Waddengebied, het Natura 2000 gebied Lauwersmeer. Boven het militaire oefenterrein de Marnewaard geldt een minimum vlieghoogte van 250 voet (75 meter).

Voor informatie over vliegbewegingen zie www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Voor klachten kunt u eveneens terecht op de website van Defensie en kan worden gebeld met het gratis nummer 0800-0226033.