Spring naar hoofd-inhoud

Vismigratie voor 80 miljoen

Als het plan voor de aanleg van een vismigratierivier in de Afsluitdijk doorgaat, kunnen zalm, forel, haring en vele andere vissoorten kunnen terugkeren in het IJsselmeer. Dat staat in het haalbaarheidsonderzoek dat dinsdag op het provinciehuis aangeboden is aan gedeputeerde Schokker. Zo’n vismigratierivier moet het de vis mogelijk maken om over te steken van de zoute Waddenzee naar het zoete IJsselmeer en andersom.

De kosten van het project worden geschat op tachtig miljoen euro. Voor gedeputeerde Schokker is dit geen reden om het plan af te wijzen.

De gedeputeerde wil de komende tijd serieus kijken naar de mogelijkheid om het plan te realiseren. Ook het Waddenfonds, waar mevrouw Schokker zelf voorzitter van is, zou eventueel een bijdrage aan de vismigratierivier kunnen leveren. Als het plan doorgaat zou het uniek zijn in zijn soort en mogelijk ook een toeristische attractie kunnen worden, denken de initiatiefnemers. Het plan is ontwikkeld door onder andere de Waddenvereniging, Sportvisserij Nederland, de provincies Fryslân en Noord-Holland en de gemeenten Harlingen en Súdwest-Fryslân.