Spring naar hoofd-inhoud

UNESCO Werelderfgoedweekend 16 en 17 juni

DEN HAAG – Ontdek en beleef wat de negen door UNESCO erkende Nederlandse werelderfgoederen zo uniek maken in de wereld tijdens het Werelderfgoedweekend op 16 en 17 juni. De negen werelderfgoederen bieden een speciaal samengesteld programma dat op bijzondere wijze het verhaal van Nederland en de Nederlanders vertelt. Ook tonen de werelderfgoederen vol trots hun relatie met andere werelderfgoederen over de héle wereld.

Dit jaar staat het weekend in het teken van internationale samenwerking. De Waddenzee is bijvoorbeeld van grote internationale betekenis als rust- en voedergebied voor miljoenen vogels. Daarom zijn er contacten met bijvoorbeeld Rusland en landen in Afrika. Tijdens onder andere diverse excursies langs en op het Wad wordt hier nadere aandacht aan gegeven. In de Beemster wordt een informatiemarkt georganiseerd met onder andere aandacht voor de Werelderfgoedsteden in de regio Noordwest-Europa en diverse Tsjechische Werelderfgoederen.

Aftrap in Amsterdam
De Nederlandse werelderfgoederen organiseren gezamenlijk de aftrap van het Werelderfgoedweekend op 16 juni in De Rode Hoed in Amsterdam. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst ontvangt burgemeester Eberhard van der Laan het certificaat en de plaquette die horen bij de officiële benoeming van de Grachtengordel Amsterdam tot UNESCO Werelderfgoed. Kinderen van de Amsterdamse IMC Weekendscholen geven uitleg bij foto’s die zij in de grachtengordel hebben gemaakt over (inter)nationale samenwerking en UNESCO. Op www.amsterdam.nl/werelderfgoed kunnen belangstellenden zich vanaf 1 juni aanmelden voor deze bijeenkomst.

40 jaar UNESCO Werelderfgoedconventie
Werelderfgoederen zijn van uitzonderlijke universele waarde voor de mensheid. Ze zijn ingeschreven op de Lijst van het Werelderfgoed van UNESCO om te worden beschermd, zodat toekomstige generaties er net zo van kunnen genieten als wij. Tijdens het Werelderfgoedweekend vieren we dat de UNESCO Werelderfgoedconventie 40 jaar bestaat. Dankzij het verdrag zijn er wereldwijd 936 monumenten op deze lijst geplaatst.

Meer informatie
Meer informatie over het activiteitenprogramma van de negen werelderfgoederen en de aftrapbijeenkomst is te vinden op www.werelderfgoed.nl.

Nederland heeft negen door UNESCO erkende werelderfgoederen. Deze zijn uniek in de wereld, net als de Galapagoseilanden en de Chinese Muur bijvoorbeeld. Ze vertellen op bijzondere wijze het verhaal van Nederland en de Nederlanders op het gebied van waterbeheer, burgersamenleving en (land)ontwerp. Dat deden ze toen, dat doen ze nu en dat zullen ze blijven doen. De huidige werelderfgoederen in Nederland zijn: Schokland, Stelling van Amsterdam, Kinderdijk, Woudagemaal, Willemstad Curaçao, De Beemster, Rietveld-Schröderhuis, Waddenzee en grachtengordel Amsterdam. Kijk op werelderfgoed.nl om meer te beleven.

Meer informatie over het werelderfgoed weekend in het Waddengebied