Spring naar hoofd-inhoud

Uitkoop kokkelvissers: 92 miljoen is zwaar overtrokken

SP-Kamerlid Krista van Velzen is zeer verbaasd dat het kabinet maar liefst 92 miljoen euro wil uittrekken voor de schadeloosstelling aan de kokkelvissers in verband met de gedwongen bedrijfsbeëindiging.

"Dit is wel een heel erg warme sanering," vindt woordvoerder Krista van Velzen. "Het kabinet volgt met haar besluit weliswaar het advies van de commissie schadebepaling kokkelvisserij, maar de uitgangspunten van dat advies zijn niet voor niets door natuurorganisaties aangevochten."

 

Dat de sanering wordt betaald uit het Waddenfonds bevalt haar allerminst. "Dat fonds is bestemd voor natuurontwikkeling in de Wadden, nu wordt het voor een belangrijk deel besteed aan een doel dat daar niets mee van doen heeft."

 

Van Velzen vraagt af of in het kader van de schadeloosstelling waterdicht geregeld wordt dat de schepen die nu gebruikt worden voor Kokkelvisserij in de Nederlandse wateren niet verkocht worden aan een buitenlandse onderneming, waarna de aanslag op de natuur elders gewoon verder gaat.

 

De SP publiceerde in december 2003 het rapport "Kokkelvisserij, wijs voor de Wadden?". De kern van dat plan was dat de mechanische kokkelvisserij wordt uitgekocht voor ongeveer EUR 50 miljoen. De sanering kon volgens de SP volledig bekostigd worden uit het budget van het ministerie van Landbouw en de overschotten op de Europese structuurfondsen.