Spring naar hoofd-inhoud

Twee bootjes nacht lang vast op eiland Griend in de Waddenzee

Gisteravond rond 23.00 uur meldde de vuurtoren Brandaris op Terschelling aan het Kustwachtcentrum Den Helder dat twee bootjes waren vastgelopen op het eiland Griend in de Waddenzee. De Brandaris en het Kustwachtcentrum hadden telefonisch contact gehad met de opvarenden, maar die wilden geen hulp en zouden het volgende hoog water afwachten om zelf los te komen, ondanks het dringende advies om toch hulp te aanvaarden. De verwachting was dat de komende hoog water niet voldoende zou zijn om los te komen. Desondanks wilden ze geen assistentie.

Heden morgen is er weer contact opgenomen met de opvarenden, maar nog steeds werd hulp geweigerd en wilden betrokkenen het hoog water in de middag afwachten. Familie van de opvarenden werden ongerust en zijn zelf ter plaatse gegaan met eten en drinken.

Vanmiddag besloot het Kustwachtcentrum in overleg met  reddingstation Terschelling van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) dat toch reddingboten van station Terschelling ter plaatse moesten gaan. Ze arriveerden daar rond 16.30 uur en de opvarenden, bestaande uit acht personen, besloten toen toch maar (Paas)eieren voor hun geld te kiezen en met de reddingboot naar de vaste wal te gaan. Het lukte niet om de bootjes mee te nemen. De opvarenden zijn naar het botenhuis van de KNRM in Harlingen gebracht en werden daar opgevangen met soep en koffie.