Spring naar hoofd-inhoud

Toren trekpleister Holwerd

HOLWERD - Een toren met een hotel en een restaurant moet de toeristische trekker worden op de pier bij Holwerd.

Een initiatiefgroep die zich bezighoudt met de ontwikkeling van Holwerd als toeristische pleisterplaats doet deze aanbeveling. Het historisch dorpshart moet opgeknapt worden en er moet onder meer een recreatieplas komen in de buurt van de huidige jachthaven.

Onder de naam Holwerter Fiersichten is een groep Holwerders al bijna een jaar bezig met het bedenken van plannen voor de toekomst van het dorp. De initiatiefgroep denkt dat de ontwikkeling van toerisme de krimp van de bevolking tot staan kan brengen.
Volgens projectleider Benjo Verberkt zijn er door de bevolking van Holwerd maar liefst 86 ideeƫn ingebracht. Veel dorpelingen wilden langs de pier een strand aanleggen.

Rijkswaterstaat heeft de projectgroep duidelijk gemaakt dat een opgespoten strand snel weer zal verworden tot een modderige boel. Holwerd hoopt een graantje mee te pikken van de duizenden toeristen die het dorp voorbij rijden op weg naar Ameland. Nu nog ligt het dorp verscholen achter bomen en struiken. Die zullen deels worden gekapt.

Ook de N356 - de weg naar Dokkum - moet aangepakt worden. Klinkers en verkeersremmende maatregelen moeten voorkomen dat Holwerd wordt voorbijgeraasd
door toeristen op weg naar Ameland. Het welslagen van het plan is grotendeels afhankelijk van particuliere investeerders. Naast het ontwikkelen van toeristische attracties moet er ook op het gebied van volkshuisvesting het nodige gebeuren om de krimp van de bevolking tegen te houden.

Woningcorporatie Dongeradeel wil samen met de gemeente een proef opzetten tegen verkrotting. Door de leegstand dreigen veel karakteristieke panden in het dorpshart te verdwijnen. De projectgroep wil deze panden opknappen en gebruiken voor woonzorgprojecten, ateliers en dorpslogementen.