Spring naar hoofd-inhoud

'Toeristentax Terschelling weer via bootkaart'

MIDSLAND - De gemeente Terschelling overweegt de toeristenbelasting straks weer via het veerbootkaartje te heffen.

De huidige methode voldoet niet. In de raadscommissie pleitten VVD en CDA gisteravond om opnieuw zaken te doen met Rederij Doeksen. Die wil daaraan wel meewerken.

Het nieuwe reserveringsysteem van Doeksen, waarin zowel heen- als terugreis worden vastgelegd, biedt voldoende mogelijkheden. Het is vooral beter inzichtelijk te maken welk bedrag wordt afgedragen aan de gemeente.

De gemeente stapte enkele jaren geleden over van een heffing per bootkaartje op een heffing per overnachting, in de verwachting dat het nieuwe systeem meer zou opbrengen. Maar er kwam juist minder geld binnen.

Wethouder Willem Heere wil wel proberen het systeem nu weer te veranderen. ,,Maar het is niet gezegd dat daarmee alle problemen zijn opgelost." Op dit moment moet de toerist per nacht 0,78 euro afdragen aan de campingbaas, huisjesverhuurder of hotelbaas. Die wordt door de gemeente aangeslagen voor een geschat aantal overnachtingen.

Dat getal is voor zomerhuizen en appartementen in veel gevallen te hoog ingeschat, blijkt nu uit de boekhouding van de ondernemers. Maar al te vaak worden er maar twee van de vier bedden beslapen. ,,Er is te weinig rekening gehouden met de grijze golf", concludeerde Antoine van den Berg van Plaatselijk Belang.

De gemeente dacht door het nieuwe heffingssysteem ruim 400.000 euro extra binnen te halen . Dat bleef echter steken op 150.000 euro. Om toch minimaal de helft van het verwachte bedrag te innen wil het college volgend jaar vooral de hotels hoger aanslaan. Ook stellen burgemeester en wethouders voor om de belasting te verhogen naar 0,80 euro per nacht.