Spring naar hoofd-inhoud

Toeristen blijven langst op wadden

LEEUWARDEN - Van de toeristengebieden in ons land blijven de gasten het langst hangen op de waddeneilanden.

Gemiddeld brachten zij daar vorig jaar 4,3 nachten door. Toeristen in de Randstad bleven doorgaans 1,9 nachtjes slapen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Er kwamen meer toeristen naar de eilanden, maar die bleven gemiddeld net wat korter dan in 2005. Toen waren het nog 4,6 overnachtingen per gast. De gemiddelde verblijfsduur in de Randstad is een stuk korter omdat er veel rondreizende toeristen en zakenmensen logeren. Wel reisden veel meer vakantiegangers naar Noord-Holland (8,4 miljoen) dan naar Friesland (1,3 miljoen).

Friesland als geheel, met gemiddeld 3,4 overnachtingen, is niet de provincie waar toeristen het langst verblijven. Deze ranglijst wordt aangevoerd door Zeeland met 4,9 overnachtingen per toerist.

Het CBS noemt de wadden apart als 'toeristengebied'. Andere toeristengebieden zijn onder meer de Noordzeebadplaatsen, het Deltagebied en de vier grote steden, ofwel de Randstad.

De cijfers van het CBS bevestigen dat Friesland vooral in trek is bij Duitsers. Britten en Amerikanen gaan het liefst naar Amsterdam en Belgen houden van Brabant. Drenthe, Overijssel en Gelderland moeten het voor 90 procent van vakantievierende landgenoten hebben.

Het aantal toeristen in heel Nederland steeg in 2006 met 8,8 procent tot 28,5 miljoen. Het CBS noemt als oorzaken van de toename het herstel van de Duitse economie, de zeer warme zomer en de afnemende invloed van de oorlog in Irak op het reisgedrag.