Spring naar hoofd-inhoud

Texelse vos in expositie Ecomare

De vos die Texel afgelopen winter in rep en roer bracht, is terug op het eiland. Nadat er röntgenfoto's van het dier waren gemaakt en haar maaginhoud was onderzocht, is zij opgezet. Het fraaie vossenvrouwtje is nu opgenomen in de expositie van Ecomare.

De vos is in een ontspannen, opgerolde houding opgezet. Boven het dier is de röntgenfoto van haar lichaam opgehangen. Hierop zijn de tientallen hagelkogeltjes te zien waarmee zij doorzeefd was. Aan weerszijden van de röntgenfoto hangen krantenknipsels die over de vos gaan.

Het verhaal van de vos is wekenlang teruggekomen in de pers. Eerst was men er van overtuigd dat het om een levend aangereden vos ging, vervolgens bleek dat het dier door een schot hagel om het leven was gekomen. Dit maakte het aannemelijk dat het lichaam langs de kant van de weg was gelegd als een soort misplaatste grap. Uit de maaginhoud bleek dat het om een vos ging die in de zomer buiten Texel moet zijn neergeschoten. Er zaten namelijk kevers in de maag die niet op Texel voorkomen. Langzamerhand werd de volledige toedracht gereconstrueerd. De knipsels geven daar een goed overzicht van.

De vos is volgens een speciaal procedé opgezet. Hierdoor is zij aaibaar. Het dier ligt dan ook niet in een vitrine. Bezoekers kunnen de vos zo niet alleen zien maar ook voelen. Ook te zien zijn een aantal kogeltjes die uit het lichaam zijn gehaald en kevers die uit de maag kwamen. Het geheel is opgenomen in het deel van de expositie dat over eilandbiologie gaat. Een deel van de in Nederland voorkomende dieren leeft namelijk niet op Texel. De vos is daar een voorbeeld van.