Spring naar hoofd-inhoud

Terschelling worstelt met plannen Dellewal

WEST-TERSCHELLING - Terschelling overweegt de eilander musea op één plek te bundelen. Dit kan de oplossing zijn voor het zes jaar geleden aangeschafte terrein aan de Dellewal.

Allerlei plannen om deze locatie zinvol te vullen strandden tot nu toe. De VVD en Plaatselijk Belang willen wel van het terrein af. De raadscommissie vindt dat een bundeling van de musea wel van onderop moet worden ontwikkeld. Plaatselijk Belang wenst daarom een brede werkgroep met betrokken partijen als Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, de cultuurhistorische vereniging en de Stichting Ons Schellingerland. Ale Romar van het CDA opperde om ook de gebouwen en locaties die mogelijk in de toekomst een museale functie krijgen in de plannen mee te nemen. Hij noemde de Brandaris, die zijn functie gaat verliezen, de museumwerf en het betonningsterrein. De commissie ziet Ameland als een lichtend voorbeeld. Op het buureiland zijn alle musea in één stichting ondergebracht. De toekomst van de musea kwam op tafel na het afblazen van een bezoekerscentrum aan de Dellewal. De bouwmassa werd te dominant geacht en er
waren twijfels over de financiele haalbaarheid. Potentiële participanten als Oerol en Staatsbosbeheer haakten daarna af. De gemeente kocht het terrein in 2003 en de woningcorporatie Woon Friesland heeft het recht van eerste koop. Het woonbedrijf is bereid rekening te houden met de wensen en verlangens van de gemeenteraad. Deze lijken er evenwel niet te zijn. Hoewel Antoine van den Berg nog, daartoe uitgedaagd door wethouder Willem Heere, ineens de mogelijkheid van luxe seniorenappartementen opperde. Het CDA wil de plannen voor een toeristisch centrum toch nog eens tegen het licht houden. Ook de PvdA zei de oorspronkelijke ambities niet verloren te hebben. Deze moeten dan inzet worden voor de gemeenteraadsverkiezingen, liet fractievoorzitter Teun de Jong doorschemeren. ,,Het ziet ernaar uit dat we er deze raadsperiode niet uitkomen’’, zei hij. Heere toonde zich teleurgesteld over de besluiteloze houding van de partijen. Ook Plaatselijk Belang verweet hij gebrek aan visie. ,,Het lijkt erop dat we steeds maar aan het vooruitschuiven zijn.”