Spring naar hoofd-inhoud

Stroomloos is Schier weer een echt eiland

SCHIERMONNIKOOG - Zelden zullen de bewoners van Schiermonnikoog zich meer eilander hebben gevoeld dan gisteren. Een grote stroomstoring maakte van zondagnacht tot ver in de middag van het eiland weer een echt eiland.

Vaste telefoonlijnen weigerden dienst, mobiele telefoons hadden het moeilijk. Erger nog was de kou. Centrale verwarmingen werken namelijk op stroom, zo weten de eilandbewoners nu ook. "Je leert er weer een boel van", zegt burgemeester Bert Swart. "Geen stroom betekent geen telefoon. De brandweer en de politie hebben 's nachts en overdag gepatrouilleerd. Mensen die veraf wonen en iets overkomt, kunnen in zo’n situatie geen kant op. De brandweer riep om de paar uur rond hoe de situatie was".

Swart wil om tafel met het energiebedrijf. "Wij hebben gemerkt dat we wel erg kwetsbaar zijn hier, omdat er maar één leiding naar het eiland loopt. Misschien is daar iets aan te doen." Kinderen hadden noodgedwongen schoolvrij. De plaatselijke supermarkt moest alle versproducten weggooien. Van de nood werd een deugd gemaakt. Eilanders zochten elkaar op bij de houtkachel. In tijden van nood laten mensen hun hart spreken, zoals in ouderencentrum De Riich. "Het was heel gezellig hier. Er stond een heel leger vrijwilligers ", vertelt ouderenwerkster Lies Nieuwland. Even na de middag arriveerde een noodaggregaat. De Riich had intussen de beste manier om warm te worden van stal gehaald. Sjoelen.