Spring naar hoofd-inhoud

Strand vol nylon ballonnenlintjes

Een winkelwagen vol nylon ballonnenlintjes, dat was het meest opvallende resultaat van een schoonmaakactie van de Waddenvereniging op Terschelling. Vrijdag 30 september neemt Renate de Backere van de Waddenvereniging de lintjes mee naar het Springtij Festival en presenteert zij de Top 5 van aangespoeld afval.

200 waddenliefhebbers maakten het afgelopen weekend 20 kilometer strand afvalvrij. In totaal werd er zo’n 25 kuub afval verzameld. Het enorme aantal ballonnenlintjes dat hierbij zat, was schokkend. Gemiddeld werden 100 tot 150 touwtjes per kilometer strand gevonden. Op een stuk waar Stichting De Noordzee het strand in detail gemonsterd had, werd bijna 1 lintje per meter strand aangetroffen!

Ronddrijvend plastic zorgt voor troep op het strand en is ook nog eens gevaarlijk voor vogels en vissen. Regelmatig spoelen er vogels aan die verstrikt zitten in slierten touw, plastic en ander afval. Veel dieren zien het plastic aan voor voedsel. In de magen van dode vogels is bijna altijd plastic te vinden. De nylon ballonnenlintjes vergaan bijna niet en kunnen ook zorgen voor verstikking bij de dieren.

Gelukkig zijn er ook alternatieven voor de nylonlintjes. "Ballonnen gaan ook de lucht in met katoenen, of andere biologisch afbreekbare touwtjes", zegt Renate de Backere van de Waddenvereniging. Renate organiseert ieder jaar de schoonmaakactie in het waddengebied. "Het is voor iedereen altijd even schrikken hoeveel troep je vind op het strand. Maar het is goed te merken dat het, zoals bij de ballonnenlintjes, anders kan. Samen met organisatoren van ballonnenacties willen we op zoek naar veilige en duurzame alternatieven."

De Waddenvereniging werkt in samenwerking met organisaties als Stichting de Noordzee en Staatsbosbeher aan het probleem van plastic zwerfafval in de zee en kusten. Het probleem van schadelijke gevolgen van de enorme hoeveelheid troep in zee wordt steeds vaker onderkend, met name de enorme velden van 'plastic soep' in de pacific oceaan. De schoonmaakacties laten zien dat het probleem ook in Nederland aandacht verdient.