Spring naar hoofd-inhoud

Straaljager vloog voor crash laag boven zee

VLIELAND - De Belgische F-16 die vanochtend is neergestort in de Noordzee was met vier andere jachtvliegtuigen onderweg naar het militaire oefenterrein op de Vliehors.

De vliegtuigen vlogen laag, om nog een keer over de schietbaan te vliegen. De verongelukte eenzitter werd bestuurd door een vlieger van het 1ste Stingers-squadron van de Belgische luchtmachtbasis Florennes.

Volgens onbevestigde berichten heeft het toestel daarbij op geringe hoogte een vogel geraakt. Daarop is de F-16 4 mijl ten noordwesten van de Vliehors in de Noordzee gestort. De piloot heeft zijn schietstoel niet meer tijdig kunnen gebruiken. Een deel van zijn reddingsvest is teruggevonden in zee.

 

Reddingboten konden aanvankelijk niet zoeken op de plek waar de straaljager neerstortte, vanwege het brandgevaar door de grote kerosinevlek die hier dreef. Om half een kregen de schepen de melding dat zij moesten zoeken naar menselijke resten. In zee dreven diverse wrakstukken van de straaljager.

 

Een crashteam van de Belgische luchtmacht is onderweg naar Vlieland. Daarbij worden reddingshelikopters van de bases Kleine Brögel en Koksijde ingezet.

 

In 2002 was er een botsing tussen een Belgische F-16 en een ultralightvliegtuig boven het Groninger Sellingen. Daarbij kwam ook een piloot om.