Spring naar hoofd-inhoud

Stormvloedberichtgeving Rijkswaterstaat

Het Watermanagementcentrum Nederland van Rijkswaterstaat heeft woensdag een waarschuwing afgegeven voor hoog water voor Den Helder en Harlingen. Naar verwachting zal dat ook nog gebeuren voor Delfzijl.

Naar aanleiding van de verwachtingen van het KNMI heeft de Waterkamer van het Watermanagementcentrum Nederland besloten om het waarschuwingsbureau te bemannen.

Rijkswaterstaat heeft een waarschuwing voor het noordelijk kustgebied afgegeven, omdat door de combinatie van harde wind en hoog water het water op de noordelijke Noordzee wordt opgestuwd.

Het geven van een waarschuwing is de tweede trede in de systematiek van Rijkswaterstaat. In totaal zijn er vijf. Een waarschuwing betekent onder meer dat waterkeringbeheerders, zoals waterschappen, havenautoriteiten en provincies worden ingelicht. Zij kunnen eventueel maatregelen treffen.

Het geven van een waarschuwing komt een enkele keer per jaar voor. In Den Helder zal rond 22.00 uur vanavond de hoogste stand worden bereikt van 2 meter boven NAP. In Delfzijl gebeurt dat in de nacht van woensdag op donderdag rond half drie.

Het KNMI heeft vanochtend vroeg windsnelheden gemeten tot 8 op de schaal van Beaufort. Pas bij windkracht 9 is er sprake van storm.

De verwachte windsnelheden tot 30 januari middernacht zijn:
? Vlissingen, Hoek van Holland, IJmuiden: zuidwest 7
? Texel, Harlingen, Rottum, IJsselmeer, Marken: zuidwest 7
? Zierikzee, Delfzijl: zuidwest 6