Spring naar hoofd-inhoud

Standbeeld wadloper wellicht toch weer op de dijk

PIETERBUREN - De kans is groot dat het standbeeld De Wadloper terugkeert op de dijk. Waterschap, gemeente, dorpsbelangen en de kunstenaar zijn daarover in overleg.

De Wadloper staat nu opgeslagen in een gemeentelijke loods in Leens, maar naar het zich laat aanzien kijkt het beeld binnenkort toch weer uit over het wad vanaf de waddendijk bij Pieterburen. Wethouder Jeen Hiemstra van De Marne bekijkt die mogelijkheid in ieder geval serieus. "Het beeld komt daar goed uit. Een andere plek dan de oorspronkelijke bij het pannenkoekenschip is in ieder geval niet gek."

Noorderzijlvest stelt wel voorwaarden aan de terugkeer op de dijk, waar het beeld op 1 januari bij wijze van oudejaarsstunt plots verscheen. Peter Lalkens van het waterschap: "Het beeld stond los op de dijk en dat is onveilig. Bij storm kan het omwaaien en de grasmat op de dijk beschadigen. Daarom hebben wij het in de eerste week van januari ook weggehaald. Als het goed gefundeerd wordt, is een plaats op de dijk wel mogelijk."

Dat zou dorpsbelangen een lief ding waard zijn. Annelies Borchert: "Wij overleggen over een andere plek. De dijk heeft onze voorkeur, omdat het beeld daar mooi over zee uitkijkt. Het beeld moet in ieder geval uit de opslag en weer op een mooie plaats."

De kunstenaar, Harm Blanken uit Nuis, liet al weten zijn Wadloper graag op de waddendijk te zien. "Wij bekijken alle mogelijkheden, maar zien wel iets in een betonnen fundament in de dijk", aldus wethouder Hiemstra. "De overleggen gaan binnenkort verder."