Spring naar hoofd-inhoud

Staatssecretaris Van der Laan opent Oerol

TERSCHELLING

Staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) heeft vrijdagavond de 23e editie van het Oerol-festival op Terschelling geopend.

Twee uur later dan verwacht arriveerde ze per helikopter, want ze werd in Den Haag opgehouden.

 

Voorzitter K. van Twist van het noodlijdende Oerol onthaalde de staatssecretaris met een duidelijke wens: "We verwachten iets, een gast komt nooit met lege handen." Daarmee doelde hij op de extra subsidie die Oerol van de staatssecretaris hoopt te krijgen. Van der Laan kon daar echter nog niets over zeggen.

"Wie kent Oerol niet, het is een legende", aldus de staatssecretaris. Zij roemde het festival vooral om de internationale programmering, de bijzondere locaties en omdat het een broedplaats is voor jong talent.

 

Oerol opende met het muziekspektakel van de Franse theatermakers D‚cor Sonore. Voor hun klankenspel getiteld Instrument/Monument is een sleepboot in de haven West-Terschelling omgebouwd tot het grootste drijvende muziekinstrument ter wereld.

Het thema dit jaar is Niemandsland. Oerol is vooral blij met de komst van de Franse theatergroep Royal de Luxe. Dans is een van de speerpunten in de programmering, die verder bestaat uit theater op bijzondere locaties, in schuurtjes en op straat, muziek en beeldende kunst.

 

Oerol duurt van 11 tot en met 20 juni. Jaarlijks bezoeken ongeveer 50.000 mensen het evenement.

Het festival heeft geldproblemen. Het heeft dit jaar 300.000 euro minder te besteden door het afhaken van sponsors en tegenvallende eenmalige subsidies. De organisatie moest dan ook een beroep doen op de reserves.

De Raad voor Cultuur heeft in april een verhoging van de subsidie aan Oerol voor de komende vier jaar voorgesteld. De provincie Friesland zegde al een verhoging toe. Toch is dat volgens Oerol niet genoeg om het niveau van 2003 te halen. Ook is investeren in de artistieke ontwikkeling van het festival daardoor niet mogelijk.