Spring naar hoofd-inhoud

Sportvissers willen nettenvrije kust

WEST-TERSCHELLING - Er moet een nettenvrije zone van 250 meter langs de Noordzeekust komen. De warnetten langs de stranden, tussen strekdammen en bij pieren, vergallen het plezier van de half miljoen zeesportvissers. Die willen dat de overheid ingrijpt.

De laatste jaren is er sprake van een forse groei van de staandwantvisserij langs de kust. De beroepsvissers richten zich voornamelijk op tong, harder en zeebaars. De laatste twee soorten zijn niet gequoteerd. Oorzaak van deze groei is te vinden in de hoge brandstofprijzen, de terugloop van commerciƫle visbestanden en de betrekkelijk lage investeringskosten. Het betreffen met name nieuwkomers en parttimers.

Slechts een enkele kustgemeente heeft ruimtelijke beperkingen aan het vissen met dit type netten gesteld. Elders is het vrij. De sportvissers kunnen vanaf het strand of in boten vanonder de kust nauwelijks meer met goed fatsoen de hengel uitwerpen. Om de haverklap raken hun haken in de onder water staande netten verward, constateert Sportvisserij Nederland. Na intensief lobbywerk is het deze koepelorganisatie gelukt de Tweede Kamer een hoorzitting over deze kwestie te laten houden. Voor- en tegenstanders van het instellen van de zone zullen woensdag 28 januari tegenover de kamercommissie voor LNV hun zienswijzen geven. 

Lees meer over staand wantvisserij op deze website