Spring naar hoofd-inhoud

Schiermonnikoog wil betalen voor grenscorrectie

Schiermonnikoog

Het college van burgemeester en wethouders van het Friese Schiermonnikoog wil de gemeente Eemsmond 23.000 euro betalen voor een stukje van het eiland dat door zandafzetting in de Groningse gemeente is komen te liggen. Tijdens de raadsvergadering dinsdagavond moet blijken of ook de raad akkoord gaat met de 'koop' van het stukje grond.

 

De gemeenteraad weigerde eerder principieel geld te betalen. "We proberen de raad deze keer duidelijk te maken dat er een hoger belang speelt. Als er nu een calamiteit op dat stukje nieuwe eiland gebeurt, is niet duidelijk wie daarvoor verantwoordelijk is", aldus burgemeester B. Swart maandag.

 

De gemeenteraad stelde bovendien dat hoe groter het eiland is, hoe hoger de kosten voor de gemeente zijn. "Stel dat er afval op het nieuwe stukje eiland aanspoelt, dan moeten wij de opruimkosten betalen", zo verwoordde burgemeester Swart de mening van de raad. Mede daarom vroeg de raad het college van burgemeester en wethouders onderzoek te doen naar hoe vergelijkbare situaties elders waren opgelost. "Maar er is in Nederland geen vergelijking te vinden. Het is uniek. Wel is het zo dat als bijvoorbeeld een weg overgaat van de ene naar de andere overheid er een soort bruidsschat wordt betaald", aldus Swart.

 

Ook stelt het college dat Schiermonnikoog door de uitbreiding van het eiland jaarlijks meer geld van de rijksoverheid krijgt. Op die manier wordt de 23.000 euro compensatie aan Eemsmond terugverdiend.

 

Swart zegt dat vooraf nog niet duidelijk is welke beslissing de raad gaat nemen. "Het kan elke kant opgaan", aldus de burgemeester. De provincie Friesland bereikte eerder al wel een akkoord met de provincie Groningen over een compensatie van 274.000 euro voor overname van het nieuwe stuk Schiermonnikoog.