Spring naar hoofd-inhoud

Schiermonnikoog rouwt om ruiming historisch graf

SCHIERMONNIKOOG - Medewerkers van de gemeente Schiermonnikoog hebben vorige week per ongeluk een historisch belangrijk graf geruimd. Het gaat om het laatste graf waarop de naam Stachouwer stond, een van de belangrijkste families in de historie van het eiland.

De grafsteen van Stachouwer en die van zijn nazaten Cornelis Visser en Anneke Schulze zijn met het grofvuil weggevoerd naar het vasteland, zonder de familie in te lichten. "De schade is onherstelbaar. De familie verliest het graf van een voorouder, Schiermonnikoog een historisch monument", zegt Piet Teensma van de culturele historische vereniging 't Heer en Feer. "Ik vond de naamplaten van Visser en Schultze toevallig achter de kerk. Die heb ik teruggegeven aan de familie."

 

Burgemeester Bert Swart trok gisteren in een gesprek met de vereniging het boetekleed aan. De gemeente besloot het graf te ruimen, omdat het er niet meer goed bij stond en de opschriften niet meer te lezen waren. De plek was nodig voor een nieuwe begrafenis. Jelle Woudstra, een van de nazaten van de Stachouwers: "Het is dubbel droevig. Het graf van mijn overgrootvader is opeens verdwenen. Nog veel erger is dat de familieleden van de overledene die nu het graf bezet helemaal in tranen zijn door alle commotie." Swart heeft gisteren met 't Heer en Feer afgesproken dat bij elke ruiming van een oud graf de vereniging ingeschakeld wordt. Teensma: "Die afspraak was er al, maar was kennelijk niet heilig."