Spring naar hoofd-inhoud

Schiermonnikoog krijgt zes elektrische bussen

De provincie Fryslân heeft zes elektrische bussen gekocht om in te zetten op Schiermonnikoog. Het Chinese bedrijf BYD Europe BV gaat ze bouwen. BYD kwam als beste aanbieder uit de beoordeling. Vanaf begin 2013 gaat Arriva met de bussen op het eiland rijden. Hiermee krijgt Schiermonnikoog de komende 15 jaar schoner en stiller openbaar vervoer.

Gedeputeerde Johannes Kramer: "Fryslân loopt voorop in Europa. Wij hebben straks een volledig elektrische OV-dienst van zes bussen. Goed voor Schiermonnikoog, goed voor het toerisme en goed voor het milieu."
Naast de zes elektrische bussen koopt de provincie de bijbehorende oplaadpunten. Ook sluit ze een 15-jarig contract af met BYD voor het onderhoud van de bussen. BYD gaat hiervoor lokaal technici opleiden. De bussen zijn qua grootte vergelijkbaar met de bussen die nu rijden op Schiermonnikoog. Ze zijn 12 meter lang en bieden ruimte aan 70 passagiers.

Vier bedrijven
De provincie heeft na onderzoek geconcludeerd dat het qua techniek mogelijk is om met elektrische bussen te gaan rijden op Schiermonnikoog. Daarna is er een Europese aanbesteding gestart om de bussen te kopen. Op deze manier krijgen alle geïnteresseerde bedrijven de kans om een offerte in te dienen. Dit is verplicht. Er waren vier bedrijven die de bussen wilden bouwen. Bij de beoordeling is onder andere gekeken naar kosten van de bussen en het onderhoud, hoeveel passagiers in de bus kunnen, hoe vaak de bus kan worden opgeladen en het service- en onderhoudprogramma. BYD had de hoogste score. Het is voor het eerst in Europa dat er op grotere schaal elektrische bussen worden gekocht.

Duurzaam rijden
De provincie Fryslân heeft de ambitie om volledig onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Een derde van de CO2-uitstoot  in de provincie wordt nu veroorzaakt door verkeer en vervoer. Daarom kiest de provincie voor alternatieven zoals elektrisch rijden of rijden op groengas.

BYD
BYD is een Chinees bedrijf dat sinds 2003 elektrische auto's en sinds 2010 elektrische bussen levert. Inmiddels zijn er meer dan een miljoen elektrische auto's en honderden elektrische bussen geproduceerd. Het Europese hoofdkantoor van BYD is sinds 1999 gevestigd in Rotterdam.