Spring naar hoofd-inhoud

Schier is de donkerste plek van Nederland

ASSEN/GRONINGEN - Schiermonnikoog is de donkerste plek van Nederland. Wie in Groningen van de duisternis wil genieten moet naar 't Hogeland en in Drenthe naar het Drents Friese Wold. Dat blijkt uit onderzoek van de provinciale Milieufederaties en de stichting Natuur en Milieu.

Natuur en Milieu maakt zich grote zorgen over lichtvervuiling en constateert dat het bijna nergens meer echt donker is. Daarom heeft ze op 41 plekken in Nederland lichtmetingen gedaan om te onderzoeken wat nou echt het donkerste plekje is. Schiermonnikoog kwam als donkerste uit de bus.

Burgemeester Bert Swart van Schiermonnikoog is blij met het resultaat. Het dorp en de wegen buiten de bebouwde kom op Schier worden bewust zo weinig mogelijk verlicht, zegt hij. Dit vooral om de foeragerende trekvogels in het nationaal park niet te storen.

Wie houdt van de duisternis is in het Noorden trouwens goed af, zo blijkt uit het onderzoeksrapport. Van de 41 plekken zijn de eerste 12 plekken gereserveerd voor gebieden in Groningen, Drenthe en Friesland.

't Hogeland in Groningen staat op nummer twee, maar ook andere gebieden in Groningen en Drenthe scoren goed. Ruiten-Aa, Drents Friese Wold, Dwingelderveld, Reitdiep en Ellertsveld/Mantingerzand staan in de top tien.

De stichting Natuur en Milieu en de provinciale Milieufederaties willen aandacht voor de duisternis, omdat het 's nachts steeds minder donker wordt. Steeds vaker brandt er reclameverlichting, licht in kantoren en in kassen. Dat is slecht voor de biologische klok van dieren. Driekwart van de Nederlanders zou zich ergeren aan deze lichtvervuiling.

Volgende weekend, als de wintertijd in gaat, houdt Natuur en Milieu de Nacht van de Nacht. Overal in het land dan zijn activiteiten die aandacht vragen voor een donkere nacht. In Groningen en Drenthe kunnen liefhebbers onder meer sterren kijken, een boottocht maken, meedoen aan een zaklampentocht en onder leiding van een gids op zoek naar nachtvlinders en bosuilen. Meer informatie: www.nachtvandenacht.nl