Spring naar hoofd-inhoud

Scheffer hekelt Greenpeace

Harlingen - Burgemeester Paul Scheffer heeft bij de opening van de Harlinger Visserijdagen fel uitgehaald naar de invloed van milieuorganisaties als Greenpeace in Den Haag. Volgens de burgervader is de "hardwerkende visserman" de dupe van "oneerlijke belangenafweging".

"Het is een beetje grauw vandaag en dat geldt ook voor de visserij", sprak ook voorzitter Paul Kwast van het door gasmaatschappij Vermilion gesponsorde Comité Visserijdagen. Het verbod op de mosselzaadvisserij heeft zowel de mosselvissers als de garnalenvissers in het nauw gebracht, zo stellen de Harlingers.

"Het kan niet zo zijn dat in dat verre Den Haag beslist wordt het Wad op slot te zetten", stelde Scheffer. Hij hekelde met name de actie van Greenpeace bij het Duitse Waddeneiland Sylt, waar de natuurbeschermers op 12 augustus tonnen natuursteen voor de kust storten.

De organisatie hoopt zo het Sylt Buitenrif te beschermen tegen overbevissing met sleepnetten van Nederlandse vissers. Een van de meest destructieve vismethodes waarbij 80 procent bestaat uit bijvangst, aldus de actievoerders. Scheffer vindt echter dat Greenpeace "de vaarveiligheid van onze schepen in gevaar" heeft gebracht.