Spring naar hoofd-inhoud

'Schade door ondiepe vaargeul eigen risico'

DEN HAAG - Rederij Wagenborg krijgt geen tegemoetkoming in de extra kosten die ze maakt als gevolg van de ondiepte in de vaargeul naar Ameland.

Dat heeft staatssecretaris van verkeer en waterstaat, Tineke Huizinga, aan de Tweede Kamer gemeld. De geul zal voor 1 mei weer op diepte zijn, verwacht baggerbedrijf Krul en Zonen. Mocht Rijkswaterstaat niet tevreden zijn over het baggerwerk dan zal de dienst ingrijpen, aldus Huizinga.
Door de ondiepe geul moeten de veerboten van Wagenborg extra gas geven om de overkant te bereiken en zijn ze langer onderweg. Tweede Kamerlid Lutz Jacobi (PvdA) wilde een vergoeding voor de extra kosten van Wagenborg, maar dat zit er niet in. Huizinga beschouwt de overlast als ,,maatschappelijk aanvaardbaar ondernemersrisico van de rederij''.

Jacobi had ook mededogen met de Amelanders die nu dagelijks te laat komen op hun werk. Maar de staatssecretaris meent dat de vertragingen horen bij het leven van de eilanders en vindt dat die hier zelf op moeten inspelen.

Volgens Huizinga is de geul vorige maand deels te ondiep geworden doordat er meer zand en slib in de geul terecht is gekomen dan verwacht. Krul is dit jaar voor het eerst in het gebied actief en nog niet gewend aan de bijzondere omstandigheden. Rijkswaterstaat heeft het bedrijf hier op aangesproken, aldus de staatssecretaris.