Spring naar hoofd-inhoud

Risicovolle swoopsport beleeft primeur op Texel

Texel

Op het paracentrum op Texel werden dit weekend swoopwedstrijden gehouden. Ruim twintig ervaren springers, waaronder de Texelaar en regerend Nederlands kampioen Martin van den Brakel, namen aan dit bijzondere evenement deel. Het is een nieuw onderdeel in de parasport.

 

Op Texel werd de 3e wedstrijd van de Dutch Swooping tour gehouden. Omdat de weersomstandigheden goed waren konden alle onderdelen worden afgewerkt. Alleen zeer ervaren springers mochten, vanwege het hoge risico, meedoen. Swoopen is niet erg bekend onder de mensen. De organisator van het gebeuren legt uit dat het een zeer extreme sport is. Parachutisten moeten zover mogelijk doorvliegen en op anderhalve meter boven de grond door een detectiepoortje zweven. Dit is gevaarlijk omdat men dan pas op het laatste moment de draai naar de grond kan inzetten. Als dit te laat gebeurt kunnen ze al hun botten breken.

De parachutisten landen voor de wind en kunnen snelheden halen van ca. negentig kilometer per uur, waardoor ze vlak boven de grond, met een snelheid van soms meer dan honderd kilometer per uur, hun draai kunnen inzetten.

Voor gevaarlijke stunts krijgen de parachutisten een gele of rode kaart. Een rode kaart betekent uitsluiting van het toernooi.

 

Eind juli zal er op het Texelse strand een spectaculair evenement worden gehouden, waarbij de winnaar vijfduizend dollar kan verdienen. Daarvoor moet de organisatie nog een evenementenvergunning aanvragen. Geeft de gemeente geen vergunning af, dan zal het evenement op het vliegveld worden gehouden.