Spring naar hoofd-inhoud

Rijkswaterstaat ruimt paraffine op bij Schiermonnikoog, Rottumerplaat en Simonszand

Op het strand van Schiermonnikoog, Rottumerplaat en Simonszand is paraffine aangetroffen. Rijkswaterstaat is sinds zaterdag bezig met het ruimen van de paraffine op Schiermonnikoog. Een opruimactie voor Rottumerplaat en Simonszand is in voorbereiding. Het is nog onduidelijk waar de paraffine vandaan komt.

Opruimwerkzaamheden Schiermonnikoog in volle gang
Op Schiermonnikoog is meer dan 5 kuub paraffine aangetroffen. Deze wordt mechanisch geruimd met een strandruimer waarbij de paraffine van het strand wordt geschraapt. Daarnaast wordt handmatig geruimd.

Opruimactie Rottumerplaat en Simonszand in voorbereiding
In samenwerking met de Waddenunit van Economische Zaken en Staatsbosbeheer wordt een opruimactie voorbereid voor het ruimen van de paraffine op Rottumerplaat en Simonszand. Deze eilanden zijn onbewoond en lastiger te bereiken met de benodigde opruimmaterialen. Naar verwachting starten donderdag de opruimwerkzaamheden. Hierbij wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de vogels en zeehonden in het gebied. Zo wordt er 600 meter afstand tot jongende zeehonden aangehouden. Daarnaast wordt hoofdzakelijk met de hand geruimd en gewerkt met klein materieel om zo de natuur zoveel mogelijk te ontzien. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door de aannemer van Rijkswaterstaat. De vogelwachters van Staatsbosbeheer helpen mee met de opruimwerkzaamheden.

Paraffine is een natuurlijk bestanddeel van ruwe olie en ziet eruit als "kaarsvet".
Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit van de Waddenzee en de bestrijding van verontreiniging op de Waddenzee. Rijkswaterstaat coördineert de opruimacties i.s.m. de Waddenunit van Economische Zaken.