Spring naar hoofd-inhoud

Recreatie Wad vreest gebrek aan aandacht

SCHIERMONNIKOOG - De recreatiebranche op de Waddeneilanden dreigt de boot te missen.

Op de gisteren en vandaag gehouden ministersconferentie op Schiermonnikoog was toerisme geen onderwerp van gesprek. Voor de ANWB is dat aanleiding op de trom te slaan. Volgens woordvoerder Steef Engelsman bestaat het gevaar dat de sector ook de komende vier jaar, in aanloop naar de volgende Waddenconferentie, niet aan bod komt: ,,Dat zou erg schadelijk zijn''.

Er moet heel veel gebeuren, meent Engelsman. Vooral bij aanwijzing van de Waddenzee als Werelderfgoed is er een goede afstemming nodig tussen de verschillende eilanden en de vaste wal. De ANWB-zegsman voorziet dat de nieuwe status vooral Aziaten en Amerikanen aantrekt. Die komen voor korte tripjes, maar daar zijn nu in het gebied nauwelijks mogelijkheden voor. Zo staat er geen hotel in Lauwersoog en zouden in Paesens-Moddergat de culturele waarden beter benut kunnen worden. Engelsman stelt bovendien vast dat de Waddeneilanden alleen zichzelf promoten. Arrangementen die tripjes langs de kust, boottochtjes en een verblijf op een eiland combineren, zijn er niet. Zelfs een toeristische kaart voor het hele Nederlandse Waddengebied ontbreekt. De samenwerking komt kennelijk niet spontaan tot stand, constateert de ANWB.

 

Voor de marketing van het hele gebied is een behoorlijke zet nodig, zegt Engelsman. Iemand zal het moeten coördineren. Het geld dat daar voor nodig is, moet door de betrokken landen beschikbaar worden gesteld. Als er op deze manier iets op poten wordt gezet, kunnen de ondernemers er vervolgens zelf op voortborduren.

 

De ANWB heeft inmiddels aan de betrokken partijen een kaart gestuurd, met oude en nieuwe ideeën. Een nieuwe impuls voor milieuvriendelijk vervoer is er een voorbeeld van, net als het ontwikkelen van cultuurhistorische reisverhalen.