Spring naar hoofd-inhoud

Record zeehonden in opvang Ecomare verbroken

De zeehondenopvang van Ecomare heeft nu al het record in aantal opgevangen zeehonden verbroken en het jaar is nog lang niet ten einde. Momenteel worden er 18 opvangzeehonden verzorgd en er komt regelmatig een nieuwe bij.

Nog nooit werden er bij Ecomare zoveel jonge gewone zeehonden opgevangen als afgelopen zomer. Het waren huilers die nog melk nodig hadden en jonge zeehonden die vis moesten leren eten. Nu, ruim twee maanden na de geboortetijd van de gewone zeehond, komen er nog steeds jonge zeehonden binnen. Kenmerkend aan deze dieren is dat ze allemaal een ernstige longworminfectie hebben.

Longwormen zijn parasieten die via vissen in het lichaam van zeehonden terecht komen. Een gezonde zeehond met voldoende weerstand kan de worm onder controle houden. De parasiet zit wel in zijn lichaam, maar het dier heeft er geen last van en de infectie blijft beperkt. Bij zeehonden met te weinig weerstand kan de longworm zich vermenigvuldigen en uitgroeien tot een ware plaag. De longen van de verzwakte zeehond komen vol wormen te zitten. Het dier krijgt ademhalingsmoeilijkheden en kan ook niet meer goed duiken. Hierdoor vangt hij weinig vis, zodat hij uiteindelijk ernstig vermagerd aanspoelt.

Longworminfecties zijn gelukkig met medicijnen goed te behandelen. Wanneer de dieren zijn aangesterkt, kunnen ze zonder problemen weer uitgezet worden. Op 18 oktober zal een deel van de zeehonden die deze zomer werden opgevangen, worden vrijgelaten. Na de herfstvakantie volgt een tweede groep. Zo komt er ruimte vrij voor zeehonden die in de komende maanden op het strand worden gevonden.

Vorige winter bleven er gewone zeehonden aanspoelen. Omdat de winter ook de tijd is van de jonge grijze zeehonden, raakte de opvang toen overvol. Er is toen een noodopvang ingericht. Ecomare bereidt zich momenteel voor op weer een druk opvangseizoen. De teller van het totale aantal zeehonden dat in 2010 is opgevangen staat nu al op 48, dus het vorig jaar gehaalde record van 42 wordt zeker fors overschreden!