Spring naar hoofd-inhoud

Raad voor de Wadden bezorgd over sluiting De Kooy

DOKKUM

Sluiting van marinevliegkamp De Kooy bij Den Helder brengt mogelijk de rampenbestrijding op de Wadden in gevaar. De veiligheid in de Waddenzee en op de waddeneilanden hangt nauw samen met de logistieke faciliteiten die De Kooy biedt.

 

Uitwijken naar de vliegvelden in Leeuwarden en Eelde is geen optie, zei voorzitter R. Cazemier van de Raad voor de Wadden donderdag. De raad heeft de Tweede Kamer ingelicht en zijn bezorgdheid geuit. Het vliegveld in Leeuwarden kan geen extra vluchten uitvoeren vanwege geluidsoverlast. Het vliegveld in Eelde ligt te ver weg. Daarom is openhouden van De Kooy eigenlijk de enige optie, aldus Cazemier.

 

Reddingshelikopters van De Kooy worden nu ingezet om mensen van het wad te halen die in problemen zijn geraakt en voor het vervoer van materieel naar de eilanden. Met de brief aan de Tweede Kamer reageert de raad op het voorgestelde Rampenplan Waddenzee. De raad wil naast het openhouden van De Kooy een betere structuur in de bevoegdheden van bestuurders bij calamiteiten.

 

De verantwoordelijkheid zou meer gecentraliseerd moeten worden. Door de vele organisaties die bij de Waddenzee betrokken zijn, is er te veel versnippering van bevoegdheden. Daarnaast komen de meeste bedreigingen voor de Waddenzee vanaf de Noordzee. De adviserende raad wil daarom een rampenplan waarin beide zeeƫn worden meegenomen.