Spring naar hoofd-inhoud

Provincie trekt vastgelopen projecten los

LEEUWARDEN - De provincie Fryslân schiet gemeenten te hulp. Er wordt 24 miljoen euro beschikbaar gesteld voor projecten die niet van de grond komen omdat de gemeenten de financiering niet rond krijgen. Voorwaarde is dat de projecten snel moeten worden uitgevoerd: dit jaar en volgend jaar.

De gemeenten moeten voor minimaal de helft van de financiering zorgen, de provincie betaalt de andere helft. Normaliter moet de markt naast provincie en gemeente een derde van de investering ophoesten, maar dat blijkt tegenwoordig vaak een te grote hobbel. ,,In tredde út de mienskip komt der hjoeddeis net mear. Dat ha wy loslitten”, zei gedeputeerde Johannes Kramer.
 
Veertig projecten verspreid over vijf regio’s kunnen subsidie van de provincie tegemoet zien. Het gaat van gebiedsontwikkeling in Deinum tot de bereikbaarheid van Balk en het opknappen van de brug in Burdaard. Relatief veel subsidie, bijna 4,5 miljoen euro, gaat er naar de wadden. Zo is er geld voor het opwaarderen van negen strandovergangen, reconstructie van de omgeving van de veerdam op Terschelling en de ontwikkeling van een brede school op Vlieland.

Volledig artikel