Spring naar hoofd-inhoud

Proef met zeppelins mag van provincie

HARLINGEN - De proef met zeppelinvluchten boven de Waddenzee mag van de provincie doorgaan, maar Terschelling moet wel geschrapt. De sigaarvormige luchtschepen mogen alleen van Harlingen en Ameland opstijgen. Tegen het plan van de Harlinger oud-burgemeester Berend Jansema waren nogal wat bedenkingen gerezen.

Toch verleende de provincie onder voorwaarden een vergunning voor de natuurbeschermingswet. Het wachten is nu alleen nog op toestemming van het ministerie van verkeer en waterstaat.
Jansema wil in september en oktober met een van een Zwitserse rederij gehuurd luchtschip boven de Waddenzee vliegen. Passagiers mogen voor €200 mee. De eerste weken vertrekken de rondvaartvluchten vanaf een terrein bij Wijnaldum. Daarna verhuist het circus naar Ameland.

,,We zijn erg blij'', zegt medeorganisator Barney Booy. De oud- commandant van vliegbasis Leeuwarden raakte danig vermoeid door de langdurige discussie over de natuurbelangen. ,,Ongelofelijk! Terwijl ze wel met F-16's boven de Waddenzee vliegen.''

De Waddenvereniging, It Fryske Gea, Natuurmonumenten en de Vogelbescherming vrezen voor schadelijke gevolgen. Ook het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit is tegen: de schepen zouden ,,afbreuk doen aan de beleving van de landschappelijke doelstellingen''. De provincie wijst echter op de ,,neutrale kleurstelling'' van het 75 meter lange luchtschip. Bovendien zal de zeppelin voor 50 procent boven land vliegen.

Het schip mag boven het wad niet lager dan 450 meter. Het doet er ongeveer 9 kilometer over voordat het op die hoogte zit. De zeppelinpiloot moet zeehonden- en vogelkolonies mijden. Een onafhankelijk bureau moet controleren of Jansema zich aan de regels houdt.