Spring naar hoofd-inhoud

Potvis strandt boven Groningen

Pieterburen

Op zaterdag 5 juni vond in de Zeehondencreche de jaarlijkse EHBZ-dag plaats.

Dat betekende dat tientallen veldmedewerkers vanuit het hele land naar Pieterburen waren gekomen om ervaringen uit te wisselen en te luisteren naar een aantal sprekers, waaronder Dr. Peter van Bree, taxonoom van het Zoologisch Museum in Amsterdam.

 

Toen er dan ook die avond een melding kwam van een groep wadlopers, dat er een potvis van 14 meter was aangespoeld op het wad voor Noordpolderzijl, stonden er tientallen gespecialiseerde vrijwilligers paraat.

Vanzelfsprekend was Dr. Van Bree erg geinteresseerd in gegevens en daarom werd er nog diezelfde zaterdagavond een verkenningstocht naar de gestrande potvis ondernomen. De volgende ochtend tegen vijf uur was een team van tien man bezig om monsters van spek, spierweefsel en organen te nemen en een aantal relevante onderdelen veilig te stellen, zoals de onderkaak en de rudimentaire boventanden.

Met behulp van de laatste kan men de leeftijd van de potvis vaststellen. Nu al kon men constateren dat het hier een jong mannetje betrof, een puber die op een vreemd tijdstip verdwaald is. Normaal zijn de potvismannetjes in deze tijd van het jaar in het noorden. Wat er verder met de reusachtige resten van de gestrande potvis zal gebeuren is nog onduidelijk.