Spring naar hoofd-inhoud

Pleidooi vaarverbod boven de eilanden

HARLINGEN - Bij harde wind moet een vaarverbod gaan gelden voor containerschepen boven de Waddeneilanden. Dit stelt de Waddenvereniging. In een oproep aan staatssecretaris Tineke Huizinga stelt de organisatie dat het verbod van kracht moet worden als het harder waait dan windkracht 5.

"Belachelijk", zegt burgemeester Albert de Hoop van Ameland. "Windkracht 5 stelt op zee niks voor. De meeste schepen kunnen prima varen bij kracht 9. Je moet de lading alleen goed vastzetten. Dat is veel belangrijker. Maar ja, het controleren daarvan kost tijd en dus geld."

Aanleiding voor de oproep van de Waddenvereniging is het incident van afgelopen weekeinde, toen het schip Dirhami door hoge zeegang containers en vaten met chemische stoffen verloor. Volgens de vereniging was dit de derde keer in zeven weken tijd dat een schip voor de Nederlandse kust containers verloor.

De organisatie spreekt van 'een tikkende tijdbom'. Directeur Hidde van Kersen: "Je kunt een eiland niet evacueren, dus je kunt alleen maar hopen dat er niets ernstigs gebeurt."

De vereniging wijst er op dat de Waddenzee de officiƫle status heeft van bijzonder gevoelig zeegebied. Dat geeft de overheid de bevoegdheid maatregelen te nemen. Staatssecretaris Huizinga zou samen met haar Duitse en Deense collega's tot actie moeten overgaan, stellen de natuurbeschermers.

Volgens De Hoop heeft hij in het verleden al met Van Kersen over het containerprobleem gesproken. De baas van de Waddenvereniging komt echter nu pas in actie. "Eindelijk", aldus De Hoop, die samen wil optrekken.

De TE-vaarroute, de drukke internationale vaarroute, is 20 tot 25 meter diep en loopt 20 kilometer boven de eilanden. Er passeren 150 schepen per dag.