Spring naar hoofd-inhoud

Plan voor nieuwe afslag Lauwersoog

Visserij komt in het nauw door toerisme

LAUWERSOOG - Er wordt onderzocht of het mogelijk is de huidige visafslag op Lauwersoog te slopen en een nieuw, milieuvriendelijk gebouw achter in de haven te bouwen. De visafslag is daarover in gesprek met De Marne en de provincie.

Het plan is om tussen de Namlocatie en jachtwerf Broesder, achter in de haven, een nieuwe afslag te bouwen. Die moet voorzien worden van de modernste technieken op het gebied van warmtekracht en milieu.

De plek van de huidige, veertig jaar oude visafslag op Lauwersoog noemt Harry Smit, directeur van de afslag, niet gelukkig. "Er zijn grote plannen met de haven, vooral op het gebied van toerisme en recreatie. Mooie ontwikkelingen, maar ze mogen niet ten koste van de visserij gaan, aangezien dit een vissershaven is en blijft."

Met de nieuwe buitendijkse jachthaven, die vlak tegen de afslag aan ligt, zijn de meeste vissers niet blij. "Niet alleen missen ze veel ligplaatsen vooraan de haven, de ingang is ook veel smaller geworden, wat het bij drukte lastig in-, en uitvaren maakt. De visserij komt steeds meer in de verdrukking als we blijven zitten waar we zitten. En er zijn bij ons natuurlijk ook dromen, om het allemaal nog mooier en beter te maken. We zijn nu aan het overleggen met de politiek of we van de nood een deugd kunnen maken. Een nieuwe afslag, die goedkoper is in gebruik, waar we wat de garnalenhandel betreft 'ketenverkortend' kunnen werken, dat zou mooi zijn."

De huidige weg die de garnaal aflegt, is volgens Smit te lang en gaat over te veel schijven. "Een kortere weg levert een constantere temperatuur op en dus betere garnalen", zegt Smit. "Het plan is de 'zweeffase' al voorbij en zeker niet onhaalbaar."

Steeds meer vissersschepen doen haven lauwersoog aan  Het aantal vissersschepen dat Lauwersoog aandoet, is volgens directeur Smit ten opzichte van 2004 gestegen met zeker 25 procent. Hij verwacht ook niet dat die tendens zomaar weer keren zal. "Je ziet ook andere schepen, met netten aan de achterkant. Dat vraagt om aanpassingen van het soort ligplaatsen."