Spring naar hoofd-inhoud

Plan voor kuuroord en -hotel op Schier

Investering vergt 12 miljoen

SCHIERMONNIKOOG - Een groep investeerders rond de Assense reumatoloog Edith Velthuijsen wil 12 miljoen euro steken in een zorghotel en bijbehorend kuuroord op Schiermonnikoog.

De groep heeft de plannen ontwikkeld voor het leegstaande zorghotel Egbertsduin stevent en het zwembad Dúnatter dat in moeilijkheden verkeert. Gemeente Schiermonnikoog en provincie Friesland steken elk 7500 euro in een haalbaarheidsonderzoek.

"In mijn la ligt al drie jaar een plan klaar voor de redding van het zwembad. Dat is namelijk de insteek. Het heet Elim, naar de bijbelse plek in de woestijn met zeven bronnen", vertelt Velthuijsen. Het openluchtbad is onrendabel en werd afgelopen jaar zelfs met sluiting bedreigd.

Een kuuroordhotel met sauna's, warmtebaden en massagesalons moet de nodige inkomsten brengen om het bad open te houden. Het gemeentebestuur op het eiland omarmt het plan Elim. Verantwoordelijk wethouder Louis Wiersema noemt het 'een grote kans': "Wij willen het zwembad openhouden." Het college bracht vervolgens Edith Velthuijsen op het idee ook iets met hotel Egbertsduin te doen.

Zorggroep Philadelphia wil het inmiddels gesloten zorghotel kwijt. Wiersema: "Wij hechten aan een hotel voor zorgbehoevenden op het eiland. Liever dat dan een gewoon hotel erbij." Velthuijsen schetste daarom een zorghotel waarin het hele jaar door ruimte is voor bepaalde doelgroepen. "Je krijgt dan bijvoorbeeld een paar weken per jaar reumapatiënten, op een ander tijdstip mensen met een burn-out, enzovoort. In het hotel komen een fitnessruimte, een sporthal en behandelkamers."

Een nieuw weggetje tussen zwembad en zorghotel verbindt de twee accommodaties.
Patiënten kunnen naar het zwembad en de sauna, gasten van het kuuroord kunnen sporten in het zorghotel. De totale kosten van het project bedragen 12 miljoen euro. Dat lijkt Velthuijsen geen onneembare hobbel. "Het plan is rendabel als er jaarlijks 300 patienten en 5000 kuuroordgangers komen. Dat is te doen."

Banken tonen interesse, maar zeggen nog niets toe. De hulp van de gemeente is onontbeerlijk. Wiersema: "Wij denken volop mee en staan erachter. Het zwembad blijft van ons, dus wij worden deels eigenaar. Dat is belangrijk voor geldschieters." Verder zoekt Elim naar fondsen.

Egbertsduin
Hotel Egbertsduin is neergezet in opdracht van Philadelphia. Toen de zorggroep in geldnood kwam, deed zij Egbertsduin in de verkoop. Vraagprijs: 3 miljoen euro.

Energieneutraal
Het project Elim moet geheel energieneutraal worden. Dat past in de doelstelling van de waddeneilanden en is een uitstekende manieren om geldschieters als het Waddenfonds te interesseren. In het plan is een miljoen uitgetrokken voor zonnepanelen. Die leveren de energie voor het hele zorghotel, het zwembad en het kuuroord.