Spring naar hoofd-inhoud

Pieterburen mist geld als crèche verkast - Provincie buigt zich over miljoenenplannen

PIETERBUREN - Een eventueel vertrek van de zeehondencrèche uit Pieterburen heeft gevolgen voor de subsidie, die de gemeente De Marne krijgt voor de uitvoering van het zogeheten masterplan voor dit dorp. 'De hoogte van het subsidiebedrag wordt bijgesteld indien de crèche mocht besluiten naar elders te verhuizen', luidt het antwoord van gedeputeerde staten (GS) van Groningen op vragen van CDA-statenlid Marc Jager.

De investeringen in het masterplan, dat totaal 4,3 miljoen euro kost, moeten er onder meer voor zorgen dat het waddendorp de forse stroom bezoekers beter kan verwerken. Volgens GS komt het grootste deel daarvan - jaarlijks zo'n 150.000 - af op de zeehondencrèche. Attracties als het wadlopen, Domies Toen, het Pieterpad, de molen, de theeschenkerij en de activiteiten van Het Groninger Landschap lokken nog eens 90.000 toeristen. De maatregelen in het plan zullen het aantal bezoekers verder laten stijgen, stellen GS. Het gaat onder meer om de aanpak van wegen, de aanleg van een groot multifunctioneel plein annex parkeerplaats en verbetering van het Waddencentrum.

Inmiddels is volgens de provincie 'onder voorwaarden' bijna 1,2 miljoen euro aan Kompasgeld toegekend aan De Marne. De provincie Groningen legt zelf een half miljoen euro op tafel. Volgens GS is tot dusver toegekende subsidie niet bedoeld 'voor investeringen uitsluitend ten behoeve van de Zeehondencrèche'. De Marne heeft zelf al 1,5 miljoen euro gereserveerd voor het masterplan.