Spring naar hoofd-inhoud

Oude veerboot Schier verkocht naar Nicaragua

De tochtjes Lauwersoog-Schiermonnikoog en Holwerd-Ameland heeft hij honderden keren gevaren.

De afstand Delfzijl-Nicaragua is andere koek. Over enkele maanden vaart de veerboot Brakzand af naar het eiland Ometepe in Nicaragua. "Daar kan de Brakzand nog vijftien jaar mee."  
- oudeschip/delfzijl Akkerbouwer Hans Meeuwes (43) uit Oudeschip heeft de brui gegeven aan het boeren op het Noord-Groninger land. Sinds 2003 runt hij met een compagnon een boerderij van 200 hectare in Nicaragua. Die compagnon kreeg een verzoek van de burgemeester van Ometepe, een eiland in het grootste zoetwatermeer van Nicaragua. Of hij aan een veerboot kon komen. Op het vulkanische eiland Ometepe worden bananen verbouwd. Ruim de helft van de oogst mislukt omdat één gammel veerbootje slechts zes vrachtjes bananen per dag kan afvoeren. De burgemeester vindt dat dat anders moet. Hij is op bezoek gegaan bij Meeuwes in Groningen en na vele omzwervingen kwamen zij terecht bij Wagenborg Passagiersdiensten. Die had veerboot Brakzand uit 1967 te koop liggen voor ruim drie ton. "Het is precies de goeie boot met een diepgang van een meter dertig. Dat meer is drie tot zeven meter diep. Bovendien is de machine eenvoudig te bedienen. De motoren zijn Amerikaans en de onderdelen gemakkelijk te verkrijgen", zegt Meeuwes tevreden. "Deze veerboot kan daar nog minstens vijftien jaar mee." Het grote probleem bleek het vervoer naar Nicaragua. De Brakzand kan niet zelfstandig de oversteek maken, maar moet worden ingeladen in een gigantisch vrachtschip. De kosten daarvan zijn tweemaal zo hoog als de kostprijs van de oude veerboot. Meeuwes heeft een subsidioloog ingehuurd en verwacht dat het hele avontuur doorgaat. "Half november, aan het einde van het regenseizoen, moet het schip daar zijn. Dan staat de rivier naar het meer hoog genoeg en die laatste kilometers maakt de Brakzand zelf", zegt hij. Meeuwes is in Nicaragua als de Groningse veerboot arriveert. Ondertussen is hij bezig om de bananenteelt op het eiland te verbeteren, zodat er vaker dan eenmaal per jaar kan worden geoogst. "Ik regel dit om de bevolking daar te helpen. Op het eiland zijn ze enthousiast over de nieuwe veerboot. Na Columbus is er niks veranderd, zeggen ze." Directeur Ger van Langen van Wagenborg Passagiersdiensten zegt dat er nog geen definitief koopcontract ligt van de Brakzand. Hij is ervan overtuigd dat de verscheping naar Nicaragua goed komt. Volgens hem is het uniek dat een Nederlandse veerboot zo ver weg in gebruik wordt genomen. "Ik ken één voorbeeld van een Zeeuwse veerboot die naar China is gevaren. Onze oude veerboten varen in het IJsselmeer. Enkele van Doeksen in de Middellandse Zee." Hij verwacht dat de Brakzand nog jaren meekan. "Zoet water is minder agressief dan zeewater."  
Ometepe
Het vulkanische eiland Ometepe ligt in het grootste zoetwatermeer van Midden-Amerika, in Nicaragua. Het heeft bijna 40.000 bewoners en meet 274 vierkante kilometer. De bananenteelt vormt, naast koffie en tabak, een belangrijke inkomstenbron.