Spring naar hoofd-inhoud

Op en neer naar Texel voor zeldzame sneeuwuil

DE COCKSDORP - Het geeft een gevoel van saamhorigheid: op Texel met veertig man op een rij turen naar de zeldzame sneeuwuil.

De kans er een in het wild te zien is minimaal. Wanneer die zich toch voordoet, is dat heel bijzonder. Vogelaars Laurens Steijn uit Amsterdam en Chris van Rijswijk uit Rotterdam hadden er een lange autorit voor over. Beiden zijn lid van de vereniging Dutch Birding Association en waren gisteren op Texel om de uil van dichtbij te bekijken.

Van Rijswijk: "Gisteren was ik al op Texel om foto's te maken en vandaag ben ik weer heen en weer gereden. Het is voor mij de eerste keer dat ik een dergelijk exemplaar zie en ik word er heel gelukkig van. Het is heel bijzonder en het is de reis meer dan waard."

Collega-vogelaar Steijn stond gisterochtend om tien uur aan de oostkant van de Hoofdweg. "Het is voor mij even een tussendoortje. Dit weekend kon ik helaas niet en ik moet zo weer aan het werk, maar dat was voor mij geen reden om niet even naar het eiland te reizen. De 'bubo scandiacus' werd afgelopen zaterdag door een
vogelaar gespot in Oosterend.

Direct overspoelden vogelliefhebbers het eiland. Honderden mensen kwamen af op het jonge uilenvrouwtje, dat het eiland vermoedelijk heeft aangedaan voor voedsel. Normaal gesproken komt deze variant alleen maar voor in Groenland, Noord-Scandinavië en Siberië. De sneeuwuil is voor het laatst in Nederland gesignaleerd in 2002 in Wieringen en op het eiland Schiermonnikoog. (ANP)