Spring naar hoofd-inhoud

Onrust door windmolens in Lauwerzijl

LAUWERZIJL - De eventuele komst van negen windmolens met een masthoogte van 85 meter in het meest noordoostelijke puntje van de gemeente Kollumerland zorgt voor veel onrust in Lauwerzijl.

Dit dorp kan straks niet om de Friese molens heen. Vooral bewoner Tinus Zuiderveld denkt veel hinder te ondervinden van het windmolencluster. "Als ik het goed begrijp heb ik straks het zicht er pal op. Nu kan ik twee tot drie kilometer ver kijken. Helemaal tot aan de dijk. Straks kijk ik tegen enorme wieken aan. Ons mooie landschap gaat zo helemaal naar de knoppen."

Zuiderveld vreest voor zijn woongenot. "Eerst kreeg ik de rondweg naast de deur. We horen in huis het verkeer over de weg razen. En nu dit weer. Waarom zetten ze zo'n cluster niet dichter bij Munnekezijl in plaats van in onze tuin." Hij verwacht dat het hele dorp tegen het plan in opstand komt. De secretaris van dorpsbelangen Lauwerzijl is vooralsnog terughoudend in haar commentaar. "Er is veel onrust over dit plan. De meest wilde verhalen doen de ronde. Wij willen eerst horen wat het plan precies behelst en steken dan als dorpsbelangen de koppen bij elkaar."

Het windmolencluster is een initiatief van de Stichting Windmolencluster Kollumerland. Het college van Kollumerland is enthousiast over het windproject en denkt erover aan het project deel te nemen. De gezamenlijke natuur- en milieuorganisaties zijn sceptisch. Zij willen dat zorgvuldig wordt gekeken naar de effecten op het open landschap en de vogels van het Lauwersmeer. De Waddenvereniging belooft zeker een vinger aan de pols te houden.